DEMANA REFORÇOS! – Reflexions sobre la Capital de la Cultura Catalana


Fer una valoració del què ha estat la Capital de la Cultura Catalana m’és, no ho negaré, una mica difícil per la barreja de sensacions que em crea.  M’encanta fer el “culturetes”, anar aquí anar allà, un concert aquí, una exposició allà, una inauguració, una presentació, un espectacle,… i ja m’he acostumat a veure les mateixes cares i trobar a faltar, la majoria de vegades, la companyia d’algú de la meva quinta, que diuen -tot i que, per sort, molt a poc a poc, sembla que això se soluciona -.

El “jo ja t’ho havia dit” és el que m’ha passat a mi, em vaig fer unes expectatives massa grans, em vaig il·lusionar per sobre del que sabia que era possible. La difusió i la participació en la cultura a Badalona fa ja molts anys, masses, que ha entrat en un dinamisme que diré estrany perquè no sé com definir.  Amb la proclamació de Badalona com a Capital de la Cultura Catalana des de l’Ajuntament hem tingut  la “l’excusa” perfecte per donar a la Ciutat l’empenta que necessitava. Aquesta empenta la  valoro molt positivament, realment hem tingut cultura, i fins i tot vam tenir una participació ciutadana acceptable en la gestació d’aquesta Capitalitat. Hem ofert un tast de tot tipus de cultura, és cert, i jo personalment n’he gaudit moltíssim – tot i, com sempre i a tot arreu, no s’ha cobert prou  la demanda del públic jove que demanem més i més qualitat de programació juvenil. Hem passat per alts i baixos, però hem seguit amb més i nova programació: tot i la patacada a la retallada de la Festa Major d’Agost s’han donat a conèixer excel·lents llibres i exposicions i hem pogut veure festes, projectes i espectacles bons i molt bons i ara tornem a inaugurar el Museu.

No obstant, quantes vegades hem tingut la repercussió mediàtica nacional que ens mereixíem com a Capital de la Cultura Catalana, una difusió que realment sí que hagués  obert les portes de la Cultura a Badalona. Una difusió que d’haver-la tingut potser ara ens donaria una mínima certesa de que la cultura a Badalona no pot fer res més que no sigui continuar avançant i estenent-se per tots els racons de la ciutat; una difusió que hauria donat a Badalona la imatge de ciutat cultural; que hauria mostrat la riquesa de totes les entitats i iniciatives que es mouen al municipi; que hauria animat a molts d’aquells que habitualment no treuen el cap a fer-ho. En definitiva, que potser hagués regenerat amb aire fresc aquell dinamisme estrany del que parlava abans. On és aquesta difusió, aquest suport que ha de servir per acomplir un dels objectius de la Capital de la Cultura Catalana, la de promocionar i projectar el municipi designat per dur-la a terme?

Ara bé, he fet l’experiment, i he preguntat a diverses persones, d’edats i col·lectius diferents i pocs han sigut els capaços dir-me les tres últimes Capitals de la Cultura Catalana. Extraiem-ne conclusions: Badalona ho ha fet bé? Tot i que jo, com a badalonina a qui m’agradaria que la meva ciutat sigui en un futur un referent cultural no acabo de tenir les bones vibracions que voldria, li dono un aprovat. A qui no sé si li dono és a la Capital de la Cultura, espero que als pròxims se’ls reconegui millor i se’ls hi doni el suport necessari per contribuir a ampliar la difusió i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes i per incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes. potser el fet és que unes paraules tan grans com “Capital de la Cultura Catalana” no haurien de ser una iniciativa privada, com em deia un molt bon amic, si unes quantes empreses de iogurts proclamessin Badalona Capital del Iogurt el plantejament de la crítica seria molt diferent. Potser no ens equivoquem en els fets sinó en la forma i el què i com ha de ser la Capital de la Cultura Catalana és el que ens hem de plantejar en primer terme.

Article d’opinió sencer sobre el qual la Gina de Tera del Tot Badalona va extreure’n el meu parer per l’ArticleQuè ha donat de sí l’any de Badalona Capital de Cultura Catalana– a la Gina i al Tot gràcies per comptar amb mi!
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s